Home » Articles » Boja kristala i lekovita svojstva » Boja kristala i lekovita svojstva

Boja kamena i njegov uticaj na čoveka

Neki stručnjaci u oblasti bojo- i litoterapiji veruju da kada tražite kamen amajliju i kamen-iscelitelj takođe treba da se uzme u obzir njegova boja, a zatim i kako pozitivno utiče na čoveka taj kamen. Tako će biti najefikasnije.

Svaki kamen utiče na osobu na svoj način, ali postoje mnoge zajednicke osobine za sva kamenja, ujedinjeni istom bojom.

Boja kamena i njegov uticaj na čoveka:

Crvena.    Korund crveni ima stimulativni efekat na telo, podstiče njegovu aktivnost, izdržljivost, poboljšava raspoloženje. U Japanu, veruju da crveno štiti od zla i nesreće, bolesti i bede. U drevnoj Indiji - crveno je izvor svetlosti i toplote.

Korund crveni ima stimulativni efekat na telo, podstiče njegovu aktivnost, izdržljivost, poboljšava raspoloženje. U Japanu, verujem da crveno štiti od zla i nesreće, bolesti i bede. U drevnoj Indiji - izvor svetlosti i toplote.

Crveno kamenje: rubin, granat crveni, Spinel, crveni turmalin, crveni jaspis, koral, rodonit, i mnogi drugi.

Narandžasta.   Narandžaste boje su oslobađajuće, psihološki pomažu toleranciju čoveka prema drugima, jača volju. Veruje se da narandžasta boja daje mogućnost da se obnovi nervna i mišićni tkiva. Ona je efikasna za bolesti slezine, plućnog sistema, i poboljšava varenje.

Narandžasto kamenje: narandžaste cirkoni - zumbul, oniks, karnelian, opal (narandžaste nijanse), narandžasti safir, narandžas žad, citrin (narandžaste nijanse) i drugo kamenje.

Žuta.   Žute nijanse imaju stimulativno dejstvo na vid i nervni sistem, stimulišu mentalne sposobnosti. Nijanse žute stvaraju unutrašnju harmoniju. Veruje se da žuta boja ima efekat čišćenja na celom telu, tretira niz bolesti kože, stimuliše apetit, pomaže pri nesanici.

Žuto kamenje: heliodor - vrsta krisoberila, rutil - kvarc, karnelian, žuta vrsta topaza i turmalina, citrin, ćilibar, jaspis.

Zelena.    Zelena - boja besmrtnosti, boja prirode. Povećava zaštitna svojstva tela, smirujući efekat na um, eliminiše aritmije srca, stabilizuje krvni pritisak, poboljšava vid, promoviše koncentraciju misli. Uopšte, uticaj zelene u telu stvara osećaj mira i ravnoteže, osećaj svežine, hladnoće, bezbednosti.

Zeleni kamenje: demantoid, žad, smaragd, malahit, žadejit, uvarovit, krizopras, diopsid, i mnoge druge minerale.

Tirkizna i svetlo-plava .   Tirkizna i svetlo-plava - boja emocija, komunikacije. Tirkizna i svetlo-plava boja daju utisak lakoće, prozračnosti, jasnoće. Ova boja balansira bestrasne i energične ljude, upozorava ih protiv bezobzirnog ponašanja.

Tirkizno i svetlo-plavo kamenje: akvamarin, plavi topaz, cirkon ljubazni, tirkiz i drugih.

Plava.   Plava boja povećava vitalnost tela, pomaže da se obnovi nervni sistem, povećava sposobnost koncentracije misli. Ona pomaže u borbi protiv infekcija, groznice. Lekovito deluje, efikasna za bol u grlu, crevna oboljenja, razne bolesti pluća.

Plavo kamenje: safir, kordierit, lapis lazuli, plava turmalin, sodalit, azurit i drugi.

Ljubičasta.    Ljubičasta - boja filozofije i umetnosti, boja spoznanja istine i postojanja. Ljubičasta boja smiruje nervni sistem, može se koristiti za sve mentalne i nervne poremećaje. Veruje se da pomaže u bolestima reumatizma, od stresa, leči bubrezi. Smatra se da za vreme kreativnosti ljubičasta boja poboljšava snagu i inspiraciju ima uticaj na duhovni razvoj čoveka i dobra je za meditaciju.

Ljubičasto kamenje: ametist, čaroit, fluorit.

Crna.   Obsidian crni - boja noći, tajanstvenosti. Prvobitan čovek je sa crnom bojom identifikovao raspad, mrak, smrt - a samim tim i zlo. Ali crna boja ima i pozitivnu ulogu - boja pomaže da se prevaziđe strah, hrabrost da u sebi vaspitamo smelost.

Crno kamenje: gagate, obsidian, crni turmalin, hematit, crni oniks, crni agat, morion i drugi.

 Bela.    Bela - boja sreće, zdravlja, boja čistoće i umnožavanja. Bela boja daje snagu i energiju, popravlja raspoloženje, simbolizuje svečanosti i praznike, simbolizuje nevinost, i visoku duhovnost. Veruje se da bela boja ima terapeutski efekat na centralni nervni sistem, čisti telo od toksina, ublažava stres.

Belo kamenje: bela vrsta opala, kalcedon u beloj nijansi, kaholong, hovlit, beli ahat, biser, sedef, gorski kristal i drugi.

 

    Kombinacija boja i nijansi u svakom kamenu je jedinstvena. Oni su ofarbani hemijskim supstancama koje su ubačene u njih još prilikom njihovog stvaranja, i na taj način dobijaju posebnu boju. Prilikom razmatranja paleta boja ispostavilo se da je u prirodi malo ljubičastog i plavog kamenja, ali dosta zelenih. Svaka osoba za sebe bira odgovarajući kamen, i to se dešava u najvećem delu nesvesno, ali sa izvanrednom tačnošću. Uz pomoć boje, u svakom slučaju, čovek prikazuje jasno drugim ljudima, kakva je osoba i kako se oseća u tom momentu. Treba napomenuti da boja kamena utiče na psihologiju misli i kreativnosti čoveka.

   Tekst pripremljen koristeći informaciju: Sobčak N. Sobčak T. "Enciklopedija minerala i dragog kamenja", preveli Capek Uljana, Dražić Dragica

Category: Boja kristala i lekovita svojstva | Added by: ul-chik (26.09.2014) | Author: Boja kamena i njegov uticaj na čove E W
Views: 1158 | Tags: boja kamena, prevod sa ruskog, Narandžasta, ul-chic Design, svojstva, Žuta, crvena, Tirkizna, ud-nakit, Zelena | Rating: 5.0/1
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]