Home » Articles » Svojstva kamenja. » Agat=Ahat / Agate

Ahat

Ahat (eng. Agate, fr. Agate, nem. Achat, rus. Agat) je mineral i dragi kamen različitih boja. Predstavlja nagomilavanje različitih oblika kvarca, uglavnom kalcedona, koji je mikrokristalizovana silikatna kiselina. Upotrebljava se za izradu nakita. Ahat je dobio ime po reci Ahat (sada Drilo) na Siciliji, gde je prvi put nađen.

Ahat je kamen opuštanja, mira, pročišćenja, ravnoteže, meditativnosti, vitalnosti, uzemljenja, smanjuje bol, balansira jin i jang energiju, stimuliše analitičke sposobnosti, budi skrivene latentne talente, jača vid, pomaže kod stresa, stabilizuje auru. 

Kaže se da pomaže u zaštiti, pogotovo zaštiti dece. Nadodaje hrabrost i pojačava kreativnost kod učenika ili umetnika. Njegovo pojačavanje energije dolazi u talasima, tako da je koristan kada je potrebno prevazići neku situaciju.

Ahat je raznolik svilenkastog sjaja, mnogobrojan, mnogoslojan, lako prepoznatljiv kamen. Može se naći u raznim bojama, od svih vrsta braon, plave, mlečno bele, bež, roza, sive, ljubičaste, žute, zelene, crvene, oranž. Delimično je providan i vrlo slikovit kamen, protkan trakama različitih boja koje su nastale rastom u kružnim šupljinama vulkanskih stena.

Ahat pripada silikatnoj grupi minerala. To je varijacija kvarca koja pripada porodici kalcedona. Ahat se često seče u tanje ravni. Može biti kotrljan, prirodno zaobljen ili u grumenčićima.

Većina ahata nalazi se u vulkanskim stenama ili starim otvrdlim lavama. U šupljinama, koje su nastajale u rastopljenoj masi, a koju je onda delimično ili potpuno ispunjavala siliktna materija. Takav ahat pokazuje paralelne linije.

Ima stepen tvrdoće 7 po Mosovoj skali. Ne rastvara se u kiselinama, sem u HF. Neproziran je. Različite boje ahata potiču od prisustva (primesa) različitih jedinjenja gvožđa i mangana.

Nalazišta:

U davna vremena koristio se za izradu nakita, pečata, posuda. Kada se od ahata pravilo ogledalo sujeverni su ga koristili protiv vradžbina. U vreme renesanse u Italiji koristio se kao talisman.

AHAT BELI
Агат
Boja: Poluprovidan, beli, sa svetlijim i belim prugama. Duhovno nas uzdiže i pomaže prihvatanje odgovornosti za celinu. Omogućava nam unutrašnje viđenje i intuitivnu spoznaju. Otklanja blokade na svim nivoima, jača auru. Stvara osećaj sigurnosti, zaštite i svepovezanosti. Olakšava samospoznaju. Poboljšava koncentraciju i mentalne funkcije. Čisti se pod vodom i obnavlja na suncu i mesečini. Nalazište-Indija

AHAT DENDRITSKI

Boja: Uglavnom mešavina smeđe, zelene, bele. Ovaj kamen donosi izobilje i punoću u sve oblasti života. On stvara mirno okruženje unutrašnje i spoljašnje i podstiče uživanje u svakom trenutku. Ima posebno jaku vezu sa biljnim kraljevstvom i produbljuje našu vezu sa zemljom. Psihološki nas podstiče da ostanemo sabrani u periodima nevolje i zbrke donoseći sabranost. Daje nam upornost. Leči nervni sistem, oslobađa od bolova i stimuliše vaskularni sistem. Prazni se 1 nedeljno pod tekućom vodom 5 minuta, a puni se na suncu sat-dva. Nalazište-Brazil

AHAT MOHOVINA

Boja: Zeleno siva. Ovaj ahat nas povezuje sa prirodom i zemljom. Podstiče nove početke, oslobađa nas od svih balasta i blokada. Pomaže intuitivne uvide i praktično sprovođenje. Dovodi emocije u ravnotežu, smanjuje stres i strah. Olakšava prihvatanje ljubavi i isceljenje. Podstiče rad žlezdanog sistema. Čisti se pod vodom, a puni pored biljaka, u saksiji ili bašti. Nalazište-Indija

AHAT ROZE

Boja: Ružičasti kristal sa zanimljivim koncentričnim krugovima. Oslobađa nas svih emotivnih bolova i ljubavnih razočarenja. Smiruje negativne emocije, ljubomoru i mržnju i postepeno nas otvara za univerzalnu ljubav. Leči srce i vraća snagu u kriznim situacijama. Učvršćuje ljubav između roditelja i deteta. Čisti se pod vodom, a obnavlja pored gorskog kristala.

AHAT SIVI

Boja:Sivi kamen sa koncentričnim krugovima. Dovodi u ravnotežu sve naše nivoe, unosi stabilnost u emocije i daje nam veliku fizičku snagu. Otklanja bolove sa bilo kog mesta na telu, jača našu auru, smiruje napetost i stres. Duhovno nas uzdiže i daje nam psiho mentalnu stabilnost. Čisti se pod vodom, a obnavlja na suncu. Nalazište-Bocvana

Izvor informacije

Ahat pojačava fizičku brzinu, u trčanju, maratonu, atletici. Deluje na pluća, krvne sudove, limfni sistem, probavu, anoreksiju itd.

Beli Ahat je različito beo, slojevit i delimično providan. Služi za duhovni razvoj, polaže se na krunsku čakru. Ljubičasti ahat koristi se za zaštitu majke i ploda. Olakšava porođaj. Leči matericu. Ljubičast ahat se koristi za stimulisanje saučešća i saosećanja sa drugima. Ahat žutu do braon leči želudac, pankreas, jetru. Stimuliše proces varenja. Ahat plave čipke se koristi da potpomogne u indukovanju viših stanja svesnosti. Odličan je za grlenu čakru i komunikaciju. Vezuje se sa nadom, jedinstvom, optimizmom, pozitivnim mislima, glatkim energetskim tokovima, radosti i istinom. Neutrališe bes, emotivne traume, infekciju, upale, groznice, spušta temperaturu. Vrlo je moćan kamen. Isceljuje grlo, disajne puteve, probleme vrata, ramena, insuficijenciju tiroidne žlezde, limfnih žlezda. Pročišćava limfni sistem. Otklanja blokade u nervnom sistemu. Leči artritis. Jača skeletni sistem, dobar je kod preloma. Eliksir tretira disbalans tečnosti u organizmu – naticanje.
Ahat roze pročišćuje emotivne smetnje, pomaže da oprostimo, prihvatimo ljubav. Drži se na srcu.
Ahat vatreni daje podršku, snagu i hrabrost, u teškim trenucima pruža zaštitu, smiruje strahove i emocije i reflektuje pretnje nazad ka njihovom izvoru. Koristi se za pojačavanje psihičkih talenata. Upotrebljavali su ga šamani da bi potakli vidovitost i da bi prizvali slike i sećanja sa drugih nivoa i iz drugih života. U isceljenju se smatra da pojačava sve prirodne sposobnosti lečenja i radi sa cirkulatornim sistemom i nižim digestivnim sistemom. Povezan je sa drugom i trećom čakrom. Obezbeđuje jasnoću u vremenima promene. Leči nervni i endokrini sistem, poremećaj cirkulacije, pomaže u klimaksu (talasi topline), čisti energetske blokade. Ahat mahovinasti se ponekad naziva Kamenom Baštovana. Smatra se da stavljanje mahovinastog ahata u baštu donosi lepše, svetlije cveće, i povećava prinos. Zbog svoje povezanosti sa prirodom mahovinasti ahat donosi osećanje širenja, slobode i prostora. Uvodi čoveka u harmoniju sa drugima i donosi obilje, uspeh i prosperitet. Pojačava samopoštovanje, pozitivne crte ličnosti i smanjuje nivo stresa. Povezuje se sa srčanom čakrom. To je kamen ljubavi i prijateljstva. U isceljivanju koristi se da pomogne u digestivnim i intestinalnim poremećajima. Osvežava dušu, služi kao protivupalno sredstvo, smanjuje otoke, reguliše šećer u krvi. Eliksir je za spoljnu upotrebu, leči gljivice i kožne infekcije. Ahat iz Bocvane se nalazi samo u Bocvani, pomaže u pažljivosti do detalja. Energizira suptilna tela. Stimuliše istraživanje nepoznatog. Promoviše zaštitu, plodnost, senzualnost, strast, umetnički izražaj i emocionalnu utehu. Ahat pojačava svoje sposobnosti ako se kombinuje sa akvamarinom.



Source: http://ahat, svojstva kamenja, kristal, Ul-chic nakit, Uljana Capek, unikati
Category: Agat=Ahat / Agate | Added by: ul-chik (28.01.2012)
Views: 2175 | Tags: poludrago kamenje, Ul-chik Nakit, agat | Rating: 5.0/2
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]