Home » Articles » Svojstva kamenja. » Aleksandrit / Aleksandrite

Aleksandrit
Aleksandrit jača metafizičke sposobnosti, volju, i lični magnetizam. To je kamen dobrog predznaka koji pomaže u centriranju i doživljavanju radosti.

Boja mu je na veštačkom svetlu crvena, prozirna, staklastog sjaja. Danju je zelen ili ljubičast. Aleksandrit menja boju, od meke zelene na suncu do duboke crvene na svetlosti sveće ili na veštačkom svetlu. Po svom sastavu on je varijacija minerala hrizoberila.

Ima ga u Šri Lanci, Tanzaniji, Rusiji, Brazilu. Najpre je pronađen u smaragdnim rudnicima Ekaterinburga u Uralskim gorjima u Rusiji. Ime mu dolazi od ruskog cara Aleksandra Drugog, jer je na njegov rođendan 1831 godine otkriven ovaj dragulj.

Aleksandrit je jedan od najmisterioznijih, spiritualnih i veoma važnih kristala na Zemlji. Izuzetno interesovanje duguje svojoj neverovatnoj lepoti i činjenici da je to jako redak mineral.

Delovanje aleksandrita je usmereno na nervni sistem, regeneriše nervni sistem. Štiti od leukemije i čira na želucu, pomaže jetri, slezini i pankreasu, jača krvne sudove. Aleksandrit jača kreativnost i intuiciju. Dobar je za otvaranje trećeg oka. Obnavlja samopoštovanje, dovodi sva tela u ravnotežu. Oslobađa napetost iz vratnog mišića. Dobar je detoksinator.

Aleksandrit pomaže u jačanju samopoštovanja i smiruje bolesti centralnog nervnog sistema.

Aleksandrit je povezan sa planetom Merkur zbog sposobnosti da menja boju i svoje dualne prirode. Ovo je planeta koja se najbrže kreće i pokazuje nam koliko brzo možemo da promenimo naše misli i koliko brzo misli putuju. Merkur se povezuje sa vazduhom, Blizancima i grlenom čakrom.

Merkur predstavlja moć uma i sposobnost mišljenja. Aleksandrit pojačava komunikativnost, mentalnu jasnoću, memoriju i percepciju. U meditaciji se koristi da bi promovisao emocionalnu ravnotežu i doneo promenu, sreću i uspeh.

Aleksandrit je koristan u prevladavanju nedostatka poverenja. Meditacija sa ovim kamenom pomaže u identifikaciji ciljeva i planova.

U Kabali aleksandrit je povezan sa Zain-om, sedamnaestom stazom na Drvetu Života. On povezje spritualnu ljubav i centrirano sopstvo. U tarotu aleksandrit se povezuje sa tarot kartom broj 6 – Ljubavnicima.

Aleksandrit se čisti mlakom vodom i poželjno ga je odmah izneti na Sunce da se napuni.
Category: Aleksandrit / Aleksandrite | Added by: ul-chik (27.04.2012)
Views: 966 | Tags: drago kamenje, kristali, unikat, Ul-chic Nakit, Aleksandrit | Rating: 0.0/0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]