Home » Articles » Svojstva kamenja. » Peridot=Olivin

Peridot = Olivin = Krizolit


Peridot je dragulj rođen iz vatre. Mali kristali peridota često se nalaze u stenama nastalim vulkanskom erupcijom i u meteorima koji padaju na zemlju. Njime su ukrašavane srednjovekovne crkve. Veliki primerci peridota od preko 200 karata ukrašavaju katedralu Tri kralja u Kelnu. Peridot ima moć da tera zle duhove, naročito ako je kamen ugrađen u zlato. Takođe jača dejstvo bilo kog leka koji se pije iz pehara napravljenog od ovog kamena. Na Havajima se peridot ceni kao suze havajske boginje Pele, boginje vulkana, a na havajskom ostrvu Oahu čitave plaže prekrivene su kamenčićima svetlozelenog peridota. Stari narodi su cenili peridot zbog njegove zaštitne moći, koja potiče od Sunca u njemu, a tera zle sile i duhove. Krstaši su ga u srednjem veku doneli sa vulkanskog ostrva Svetog Jovana u Evropu, gde je postao izuzetno popularan kao "večernji smaragd" zbog svoje osobine da još lepše sija na svetlosti sveća. Javlja se u različitim nijansama zelene, ali se najviše ceni kamen boje zelenih staklenih flaša. Prema legendi, moć peridota uvećava se ako je ukrašen zlatom. Tako i zlatan prsten s peridotom daje hrabrost u bitkama, otklanja strah i jača vezu muža i žene. Kažu da peridot umanjuje požudu svog nosioca ili ublažava osećanja. Zbog toga je, navodno, odličan za sprečavanje preljube. Kao kamen vizionara daje razumevanje sudbine i smisla sopstvenog postojanja. Oslobađa od negativnih vibracija i pročišćava organizam. Peridot takođe donosi novac, pa ga treba staviti na mesto na kome se čuvaju dragocenosti, da bi privukao novac i dobre prilike. Pomaže da se pronađe izgubljeno.
Zbog sunčeve energije u sebi, peridot svog nosioca čini srećnom, druželjubivom i srdačnom osobom. Probušen ili postavljen u zlato oslobađa stresa. Stari Rimljani nosili su ga da bi se oslobodili depresije. Ima sposobnost da jača i regeneriše sve organe i pospešuje san. Nekad je korišćen za lakši porođaj jer, navodno, stimuliše kontrakcije. U mnogim starim rukopisima peridot se pominje kao krizolit. To ime javlja se više puta u Bibliji i rani hrišćani smatrali su ovaj kamen svetim. I dan- danas katolički biskupi nose prsten od peridota i ametista kao simbol čistote i morala.
Stari narodi smatrali su ga i kamenom proleća i darom prirode. Napoleon je jednom Žozefini poklonio peridot kao simbol besmrtne ljubavi i divljenja, a navodno je ovaj dragulj Kleopatri bio najmiliji.
Ovo je kamen vedrine i lepote. Samo osobe čistog uma i duše treba da koriste peridot, jer negativne osobe ne mogu da shvate njegovu lepotu.


Nakit koji mozete pronaci kod nas (Ako nema u PRODAVNICA Ul-chic Nakit - pisite i pitajte da li se moze napraviti isti komad):

PERIDOT (OLIVIN, KRIZOLIT), NARUKVICA-2.PERIDOT (OLIVIN, KRIZOLIT), NARUKVICA-1.PERIDOT (OLIVIN, KRIZOLIT), Mindjuse-
 

Category: Peridot=Olivin | Added by: ul-chik (08.05.2012)
Views: 2767 | Tags: lekoviti, kristaloterapija, za pare, Olivin, Ul-chic Nakit, unikatni. lecebni, od ljubomore, Krizolit, nakit, Peridot | Rating: 5.0/1
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]